
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
 

 
 

 

  

 
 

 

 
 

 
 

 
 

 
  

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-268 

Issued: February 1983 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which was in 
effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of the Rules of 

Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), especially Rules 7.01-7.50 and the Attorneys’ Advertising 

Commission Regulations, before relying on this opinion. 

Question: May a lawyer or law firm hold an open house? 

Answer: Qualified yes. 

References: ABA 1.0. 623 (1963); ABA Construed Canon 27; ABA I.O. 757 (1964); ABA I.O. 
940; ABA I.O. 796 (1964); ABA I.O. 815 (1964); DR 2-101(A), (B), (C); Bates v. 
State Bar of Arizona, 433 U.S. 384 (1977); Ohralik v. Ohio State Bar Association, 
436 U.S. 447 (1978); In Re Primus, 436 U.S. 412 (1978); In Re R.M.J., 102 S. Ct. 
929 (1982); Kentucky Bar Association v. Stuart, 568 S.W.2d 933 (1978); Kentucky 
Bar Association v. Gangwish, II, 630 S.W.2d 66 (1982); S.C.R. 3.150; S.C.R. 
3.135; DR 2-103(A); S.C.R. 3.135(3) 

OPINION 

In ABA I.O. 623 (1963), the ABA construed Canon 27, under the Canons of Ethics then in 
existence, to preclude a general “open house” to constitute indirect advertising and, therefore, 
prohibited. The request concerned the opening of a new office, or upon the redecoration and 
refurbishing of its old offices, to which lawyers, public officials and prominent business men 
would be invited. 

In ABA I.O. 757 (1964), the ABA ruled a Christmas party was improper since it was 
advertising. Likewise, in ABA I.O. 940, a get-acquainted dinner for clients in which a short 
synopsis of each lawyer’s background was found to be self-laudatory and, therefore, unethical. 

Interestingly, the ABA in I.O. 796 (1964) allowed a law firm to have a room at a hotel 
where adjusters and insurance agents were meeting for their annual convention, as long as they 
did not invite adjusters and agents who were not clients of the attorneys. Likewise, in ABA I.O. 
815 (1964), the committee allowed a law firm to entertain at home or elsewhere the claims 
representatives of the insurance companies the law firm represents. 

With the adoption of the Code of Professional Responsibility in 1969 in Kentucky, the 
applicable advertising sections were mainly governed under DR 2-101(A), (B), and (C). In 1977 
the Supreme Court of the United States decided Bates v. State Bar of Arizona, 433 U.S. 384 (1977) 
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which opened the gates for lawyers to advertise under certain circumstances. Since 1977 numerous 
decisions of the Supreme Court of Kentucky have looked at advertising by lawyers. See Ohralik v. 
Ohio State Bar Association, 436 U.S. 447 (1978); In Re R.M. J., 102 S.Ct. 929 (1982); Kentucky 
Bar Association v. Stuart, Ky., 568 S.W.2d 933 (1978); and Kentucky Bar Association v. 
Gangwish, II, Ky., 630 S.W.2d 66 (1982). 

The Supreme Court has promulgated rules on advertising. Effective January 1, 1978, the 
Court amended S.C.R. 3.130 to recognize that lawyers may advertise, as long as they comply with 
the Bates v. State Bar of Arizona case. Effective June 1, 1978, the Court promulgated exact rules 
for lawyers to advertise in SCR 3.135. SCR 3.135 has been amended and now includes an 
Attorneys’ Advertising Commission in order to aid the lawyers in this sometimes confusing area. 

DR 2-103(A) provides: 

A lawyer shall not recommend employment, as a private practitioner, of 
himself, his partner, or associate to a non-lawyer who has not sought his advice 
regarding employment of a lawyer. 

In construing this section of the Code of Professional Responsibility, the Supreme Court of 
Kentucky differentiated the terms “in-person solicitation” versus advertising. The former being 
prohibited, while the latter being protected since there could be no overreaching by the lawyer and 
deception could be controlled by sending a copy to the Bar Association. Kentucky Bar Association 
v. Stuart, Ky., 568 S.W.2d 933 (1978). 

There are many reasons that a lawyer or law firm may wish to have an open house (new 
facilities, newly decorated, historic Christmas walk, etc.). It is the opinion of the Ethics Committee 
that as long as the card, letter, newspaper advertisement, etc. complied with SCR 3.135(3) such 
open houses are permissible. Of particular importance, but not the only one, to lawyers who 
anticipate having an open house is the words: 

A written advertisement may be sent or delivered to an individual 
addressee only if that addressee is one of a class of persons, other than a family, to 
whom it is also sent or delivered at or about the same time, and only if it is not 
prompted or precipitated by a specific event or occurrence involving or relating to 
the addressee or addressees as distinct from the general public. (Emphasis added.) 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


